Wat is een plunjerpomp?


Heel simpel gezegd is een plunjerpomp een machine die wordt gebruikt om vloeistoffen van A naar B te verplaatsen. Het is de werking van de pomp die ervoor zorgt dat een plunjerpomp deze benaming krijgt. De pomp werkt namelijk, net als een membraanpomp, met een afwisselende aanzuigende en wegpersende beweging wat ervoor zorgt dat vloeistoffen met een constant tempo en op een constante volume kunnen worden verplaatst. Echter is het bij een elektrische membraanpomp zo dat de beweging wordt gemaakt door middel van een elektromagnetische werking, terwijl de plunjerpomp werkt met een plunjer die mechanisch wordt aangedreven door middel van een elektrische motor.

Plunjerpomp werking


De plunjerpomp werkt dus door middel van een plunjer die wordt aangedreven door een elektrische motor. Door deze aandrijving kunnen er vloeistoffen kunnen vloeistoffen worden getransporteerd van A naar B. Dit gaat als volgt in zijn werk:

  • De aanzuigende functie die wordt geïnitieerd op het moment dat de plunjer naar de motor wordt getrokken. Dit heeft tot gevolg dat de vloeistof wordt aangezogen en de pomp wordt volgezogen met de desbetreffende vloeistof;
  • De functie waarbij de vloeistof door wordt geperst naar de output. Deze functie wordt geïnitieerd op het moment dat de plunjer van de motor wordt weggeduwd.

Eigenschappen plunjerpomp


Wat een plunjerpomp zo uniek maakt is dus zijn aandrijving. In principe verschilt deze pomp niet zozeer qua capaciteit als je het vergelijkt met een membraanpomp. Voordeel van een plunjerpomp is wel dat het zeer geschikt is voor vloeistoffen met hogere temperaturen en vloeistoffen die kunststoffen kunnen aantasten. Andere eigenschappen van plunjerpompen zijn:

  • Voorzien van terugslagkleppen;
  • Aluminium behuizing;
  • RVS of PP pompkop;
  • RVS of keramische plunjer.

Let wel dat het maximale slagvolume van de pomp afhankelijk is van de cilinder inhoud van de plunjerpomp. In vergelijking met een normale membraanpomp die niet afhankelijk is van een cilinderinhoud ben je dus gebonden aan een bepaald volume.

Plunjerpomp kopen?


Plunjerpomp kopen? Wij hebben een breed assortiment aan plunjerpompen die geschikt zijn voor de meest uitgebreide doseertoepassingen. Wij raden dit product aan voor bedrijven die op zoek zijn naar een oplossing om hete of zeer corrosieve vloeistoffen te doseren.

Op zoek naar een specifieke doseerpomp?


Bent u er nog niet helemaal uit welke doseerpomp u voor uw doseringsoplossing nodig heeft? Onze specialisten hebben veel ervaring met de meest complexe doseeroplossingen, zodat zij u het beste advies kunnen geven. Vraag daarom geheel vrijblijvend een advies op. Dan weet u zeker dat u de juiste doseerpomp in huis haalt voor uw specifieke doseeroplossing.