Welke doseerpomp moet ik kiezen? Dit is een vraag die wij zeer regelmatig van onze klanten krijgen. Wanneer u een vloeistof precies wilt gaan doseren komt u al snel uit op een doseerpomp. Maar welke is nu het best geschikt voor uw specifieke toepassing? De keuze is enorm en dat kan het wel eens lastig maken. Op deze pagina proberen we u wat op weg te helpen met het kiezen van een doseerpomp.

Het exact doseren van vloeistoffen is belangrijk. Zeker binnen de industrie zijn de marges klein, waardoor een afwijkende dosering van een hulpstof een probleem kan veroorzaken in het proces. Dit kan extra werk opleveren, of erger nog, afkeur van het eindproduct. Voor het zeer nauwkeurig doseren van vloeistoffen gebruikt men een doseerpomp. Dit kan een membraandoseerpomp zijn, maar ook bijvoorbeeld een peristaltische pomp of slangenpomp.

Welke doseerpomp soorten zijn het meest gangbaar?

De twee meest gebruikte soorten doseerpompen zijn de membraandoseerpomp en de slangenpomp of peristaltische pomp. Het verschil zit em in de werking. De membraandoseerpomp maakt, de naam zegt het al, gebruik van een membraan. Dit membraan gaat heen en weer waarmee de vloeistof wordt aangezogen en wordt weggedrukt. Het voordeel van de membraandoseerpomp is dat de vloeistof enkel contact maakt met het membraan en de pompkop. Hiermee is het mogelijk om ook corrosieve chemicaliën te doseren. Meer over de werking van de membraanpomp kunt u lezen op deze pagina.

De slangenpomp kent een andere manier van vloeistof doseren. De naamgever van deze doseerpomp is de peristaltische slang welke in de pomp zit. Deze slang is het enige onderdeel in de pomp wat in contact komt met de vloeistof. Op een asje zitten nokken of schoenen welke de vloeistof door de slang vooruit drukken. Ook met de slangenpomp is het daardoor mogelijk chemicaliën te doseren. Meer informatie over de slangenpomp kunt u hier vinden.

Een plunjerpomp is een doseerpomp die werkt met een plunjer en een cilinder. Dit is te vergelijken met een benzinemotor. Een plunjerpomp kan, net als een automotor, een zeer hoge druk opbrengen en heeft een hoge betrouwbaarheid.

Uiteraard zijn er nog meer typen doseerpompen beschikbaar. U kunt er een aantal vinden onder dit menu.

Benodigde informatie bij de keuze van een doseerpomp 

Bij de keuze van welke doseerpomp zijn een aantal zaken zeer van belang. Niet alle pompen kunnen bijvoorbeeld de gewenste druk of flow leveren. Ook het inbouwen van een (kleine) overcapaciteit is vaak handig; het aanschaffen van een nieuwe doseerpomp bij veranderingen in het proces is dan niet meteen nodig. 

Een aantal zaken die van belang zijn bij de keuze van een doseerpomp zijn

    • Welk materiaal is geschikt voor de vloeistof die gedoseerd gaat worden?
    • Wat is de druk die de de doseerpomp moet opbrengen?
    • Welke volumestroom, incl evt. overcapaciteit, is gewenst?
    • Hoe gaat de aansturing van de doseerpomp plaatsvinden?

In de alinea’s hieronder zullen we deze punten verder uitdiepen.

Gebruikte materialen doseerpomp

Vaak zijn de media welke de doseerpomp moet gaan doseren niet de meest vriendelijke. De combinatie van corrosieve of agressieve vloeistoffen en de vaak relatief hoge drukken vormen een potentieel risicovolle situatie. Het is dan ook zeer belangrijk dat de materialen welke in aanraking staan met de vloeistof chemisch resistent zijn met deze vloeistof. Bij een membraanpomp geldt dit voor de pompkop, het membraan, o-ringen en aan- en afvoerslangen, voor een slangenpomp is het voornamelijk belangrijk dat de peristaltische slang niet aangetast wordt, naast natuurlijk de aan- en afvoerslangen. Veel gebruikte materialen zijn PTFE (Teflon), PVDF, Viton, Santoprene, PP en PE. Dit zijn materialen die een breed spectrum aan chemische resistentie hebben, echter is het zaak dit altijd te controleren!

Wilt u advies over welke doseerpomp u nodig heeft? Neem vooral even contact met ons op!

Te leveren druk van de doseerpomp

Naast het juiste materiaal is ook de gewenste druk belangrijk. U zult begrijpen dat u niet met een pomp die maximaal 1 bar levert in een vat of leiding kunt doseren dat op 3 bar staat. Hier zien we een verschil tussen de slangenpompen en de membraanpompen; zelfs de eenvoudige membraanpomp is leverbaar in een 20 bar uitvoering, terwijl de meeste slangenpompen maximaal een paar bar kunnen leveren. Een uitzondering is de Qdos30 van Watson Marlow, welke 7 bar kan leveren. Er zijn ook specialistische slangenpompen die hoge drukken kunnen leveren, maar deze zijn vaak duur en onderhoudsintensief.

Benodigde volumestroom van de doseerpomp

Het is belangrijk te weten hoeveel vloeistof er gedoseerd dient te worden. De meeste doseerpompen zijn instelbaar en zijn goed af te regelen. Wanneer u een pomp kiest welke qua flow zoveel mogelijk in het midden zit heeft u de beste instel mogelijkheden. Let wel: de aangegeven flow is op basis van water. Gaat u met een meer viskeuze vloeistof doseren dan zal deze flow lager uitvallen.

Bij een slangenpomp wordt de flow geregeld door het aanpassen van het toerental van de motor. Vaak is dit traploos waardoor de gewenste waarde zeer nauwkeurig ingesteld kan worden. Bij veel slangenpompen is het goed een minimale output van 10-20% van de maximale waarde aan te houden, daar anders de pomp onregelmatig kan gaan draaien.

Een membraanpomp heeft vaak een instelbare slagfrequentie waarmee het aantal slagen per minuut nauwkeurig kan worden ingesteld. De uitgebreidere membraanpompen hebben daarnaast vaak ook een instelbaar slagvolume. Hierdoor is de hoeveelheid vloeistof per slag nog nauwkeuriger in te stellen.

Bij het instellen van zowel de slagfrequentie als het slagvolume van uw doseerpomp is het goed een minimale output van circa 15% aan te houden. 

Een aandachtspunt bij de membraanpompen is dat de opgebrachte flow sterk afhankelijk is van de tegendruk. Zo zal een membraanpomp die 7 liter levert bij 5 bar een fors hogere flow geven wanneer er geen tegendruk is! Bij een slangenpomp speelt dit veel minder. Het is daarom altijd goed de pompcurve te raadplegen!

welke doseerpomp
De KMS MF membraanpomp kan overweg met alle normale aanstuur signalen en is standaard uitgevoerd met een PVDF pompkop

Welke doseerpomp aansturing mogelijkheden zijn er?

Een eenvoudige regeling bestaat in het in- en uitschakelen van de doseerpomp door het onderbreken van de voedingsspanning. Ook een timer werkt op deze manier.

Echter, voor veel geautomatiseerde processen is een aansturing middels een extern signaal gewenst. Dit signaal kan bestaan uit een 4-20 mA signaal, een puls of 0-10 V signaal. Dit signaal kan bijvoorbeeld worden gestuurd door een flowmeter, maar ook een PLC. Op deze manier “weet” de doseerpomp hoeveel vloeistof er gedoseerd moet worden.

Doseerpomp kopen

Op onze webshop bieden wij verschillende doseerpompen aan. We hopen dat we u wat verder hebben geholpen met welke doseerpomp u kiezen moet. 
[/av_textblock]