De slangenpomp ontneemt zijn naam aan de peristaltische slang welke typisch is voor de werking van deze doseerpomp. De slangenpomp wordt vaak als doseerpomp ingezet als er agressieve vloeistoffen moeten worden gedoseerd. Slangenpompen zijn al in te zetten vanaf 0.1 ml/minuut maar worden ook gebruikt om grote volumestromen van 100 m3/uur en meer te verpompen. Er zijn diverse merken op de markt, zo zijn er eenvoudige slangenpompen zonder veel toeters en bellen, bijvoorbeeld van Microdos. Is er een PLC aansturing gewenst, of een meer precieze dosering, dan zijn high-end slangenpompen een optie. Watson Marlow heeft bijvoorbeeld de Qdos-30 in het productgamma.

Voordelen slangenpomp als doseerpomp

Het inzetten van de slangenpomp als doseerpomp kent zoals gezegd een aantal voordelen:

  • Lage onderhoudskosten
  • Hoge resistentie tegen chemicaliën
  • Betrouwbaar
  • Geen kleppen of appendages nodig
  • Zelfsmerend en zelfaanzuigend

Hieronder gaan we wat dieper op deze punten in

Onderhoud slangenpomp

Bij het inzetten van een slangenpomp als doseerpomp komt weinig onderhoud kijken. Doordat alleen de peristaltische slang contact maakt met de te doseren vloeistof heeft de pomp weinig te lijden van de vaak agressieve chemicaliën. De lichte motoren kennen een laag stroomverbruik, hebben een laag toerental en gaan daardoor lang mee. Doordat er geen terugslagkleppen en dergelijken nodig zijn vervalt ook dit onderhoud. Het enige aandachtspunt is het met enige regelmaat vervangen van de peristaltische slang, bijvoorbeeld elk jaar.

Resistentie slangenpomp tegen chemicaliën

De peristaltische slang is verkrijgbaar in diverse materialen. Vaak wordt een resistent materiaal als Santoprene ingezet, maar ook silicone of materialen speciaal geschikt voor de voedingsmiddelen industrie. Hierdoor kan een zeer breed spectrum aan vloeistoffen worden gedoseerd. Het is dan ook belangrijk van te voren goed uit te zoeken welk materiaal geschikt is voor de toepassing die u wenst. U kunt dat doen door een tabel te raadplegen (u vindt deze bijvoorbeeld hier). U kunt natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen.

Betrouwbaarheid slangenpomp

Doordat er maar weinig draaiende delen zijn, het toerental laag is en de pomp verder niet met het product in aanraking komt is de slangenpomp een betrouwbare doseerpomp. Er zijn zoals gezegd geen kleppen nodig. Des te minder appendages, des te minder kans er is dat er iets kapot gaat. Ook dit komt de betrouwbaarheid van deze doseerpomp ten goede.