Bij het zwembadwater behandeling is het van belang dat de (vrij) chloor en pH waarde optimaal is. De balans van het zwemwater is hierbij van groot belang. Veelvoorkomende klachten bij zwembadwater zijn dat het water groen kleurt of dat de zwemmers veel last hebben van rode ogen. Klachten die te wijten zijn aan bacteriën, algen en een slechte chloorbalans van het water. Om de aanwezigheid van bacteriën en algen te bestrijden is het van belang dat de chloor- en pH balans van het zwemwater optimaal is en dat de filtering van het zwemwater in topconditie is.

Gelukkig bestaan er een hoop automatisch chloor en pH regeling oplossingen om de chloor en pH waarde van het water automatisch te meten en hier direct een nauwkeurige hoeveelheid chloor en pH middel (zuur) aan toe te voegen. Een waterbehandelingsinstallatie voor de volautomatische en vooral nauwkeurige regeling van de kwaliteit van zwembadwater. Dit kan bijvoorbeeld middels het meten en regelen van Redox, of het duurdere, nauwkeuriger alternatief op basis van vrij chloor.

Automatische Waterbehandeling Zwembad – Hoe werkt dit?

Voor de automatische chloor en PH regeling van zwemwater worden de volgende stappen genomen. Per stap heb je de volgende apparaten nodig:

Stap 1: De automatische meting van het zwemwater.

  • (vrij) Chloor Sensor – Voor het meten van het chloorgehalte van het water is een chloor sensor natuurlijk van wezenlijk belang. Hierbij wordt het zwembadwater continu in een cup opgevangen en wordt hierin het chloorgehalte gemeten. Vervolgens stuurt de chloor sensor een signaal door naar een controller die op zijn beurt weer de doseerpomp aanstuurt om het chloor in het zwembad te pompen. Een goedkoper alternatief, wat vaak bij privé zwembaden wordt gebruikt, is het meten en regelen op basis van redox (RH).
  • PH Sensor – Voor het meten van het pH gehalte van het water is een pH sensor van belang. Hierbij wordt zwembadwater continu door een sensor gepompt en hierin wordt het pH gehalte gemeten. Vervolgens stuurt de pH sensor een signaal door naar een controller die op zijn beurt weer de doseerpomp aanstuurt om het vloeibare PH in het zwembad te pompen.

Stap 2: De meetresultaten omzetten naar doseringshoeveelheden.

  • Controller – De controller is een apparaat dat de metingen van de chloor en pH sensor registreert en vervolgens omzet in een doseringshoeveelheid. Deze controller stuurt de doseerpompen met vloeibaar chloor en pH (zuur) aan, zodat er altijd een nauwkeurige hoeveelheid chloor en pH (zuur) aan het zwemwater wordt toegediend. Op deze manier wordt overdosering voorkomen.

Stap 3: Doseren van chloor en PH

  • Doseerpomp – De doseerpomp zorgt ervoor dat het chloor en de pH (zuur) automatisch in het zwemwater gepompt wordt.

Voordelen automatische chloor en ph regeling zwembad

  • Het zwembadwater is altijd in topconditie
  • Voorkomen van gevaarlijke bacterie niveau’s
  • Vrijwel geen onderhoud vereist
  • Vermindert de kans op overdosering van chemicaliën
  • 24-uur bewaking van zwembadwater kwaliteit
  • Altijd een zwembad dat zwemklaar is

Automatische waterbehandeling zwembad nodig?


In ons assortiment hebben we een breed aantal automatische doseeroplossingen die perfect zijn voor de continue dosering van chloor en PH. Onderstaand kan je een kleine selectie van onze producten vinden:Op zoek naar een specifieke oplossing voor uw zwembad?


Ben je er nog niet helemaal uit welke doseerpomp je voor jouw doseringsoplossing nodig hebt? Onze specialisten hebben veel ervaring met de meest complexe doseeroplossingen, zodat zij jouw het beste advies kunnen geven. Vraag daarom geheel vrijblijvend een advies op. Dan weet je zeker dat je de juiste doseerpomp in huis haalt voor jouw specifieke doseeroplossing.