De conditionering van koelwater is belangrijk voor het goed functioneren van diverse processen in de productie. Het is belangrijk dat het leidingwerk en alle van koelwater voorziene appendages vrij blijven van biofilm, algen aangroei en corrosie. Gezien bij koeltorens zelf water verdampt is het daarnaast belangrijk dat bijvoorbeeld legionella bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen in het koelwater. De juiste dosering van biociden en andere chemicaliën is werk waarbij doseerpompen- en systemen onmisbaar zijn.

Het geautomatiseerd conditioneren van koelwater speelt hierin een belangrijke rol. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om geautomatiseerd waardes als geleidbaarheid, PH en temperatuur te meten en op basis van deze meting automatisch biociden en andere chemicaliën toe te kunnen voegen.

Automatische Koeltoren Waterbehandeling – Hoe werkt dit?

Voor de automatische behandeling van koelwater worden de volgende stappen genomen. Per stap zijn de volgende apparaten nodig:

Stap 1: Automatische meting van het koelwater.

  • Geleidbaarheidsmeter -Voor het meten van de geleidbaarheid van water is een geleidbaarheidssensor onmisbaar. Deze sensor monitort continu de geleidbaarheid van het water en deze gegevens worden geheel automatisch naar een controller gestuurd die de doseerpompen aansturen.
  • Temperatuur Sensor – Voor het meten van de watertemperatuur is een temperatuur sensor natuurlijk van wezenlijk belang. Hierbij wordt het continu de temperatuur van het koelwater gemeten en de gegevens naar de controller gestuurd.
  • PH Sensor – Voor het meten van het pH gehalte van het water is een pH sensor van belang. Hierbij wordt zwembadwater continu door een sensor gepompt en hierin wordt het pH gehalte gemeten. Vervolgens stuurt de pH sensor een signaal door naar een controller die op zijn beurt weer de doseerpomp aanstuurt om het vloeibare pH in het koelwater te pompen.

Stap 2: De meetresultaten omzetten naar doseringshoeveelheden.

  • Controller – De controller is een apparaat dat de metingen van de de geleidbaarheids-, temperatuur- en PH sensor registreert en vervolgens omzet in een doseringshoeveelheid. Deze controller stuurt de doseerpompen met chemicaliën en biociden aan, zodat het de koelwater volautomatisch kan worden behandeld.

Stap 3: Doseren van biociden en andere chemicaliën

  • Doseerpomp – De doseerpomp zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid biociden en andere chemicaliën in het koelwater gepompt wordt.

Automatische waterbehandeling van koelwater nodig?


In ons assortiment hebben we een breed aantal automatische doseeroplossingen die perfect zijn voor de continue waterbehandeling van koelwater. 

Op zoek naar een specifieke oplossing?


Bent u er nog niet helemaal uit welke doseerpomp u voor uw doseringsoplossing nodig hebt? Onze specialisten hebben veel ervaring met de meest complexe doseeroplossingen, zodat zij u het beste advies kunnen geven. Vraag daarom geheel vrijblijvend een advies op. Dan weet u zeker dat u de juiste doseerpomp in huis haalt voor uw specifieke doseeroplossing.