De inzet van de doseerpomp per sector

Onze doseerpompen worden in diverse sectoren gebruikt. Onze klanten zijn actief in met name de volgende sectoren.

  • Pharmacie
  • Medische sector
  • Procesindustrie
  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Waterbehandeling
  • Koelwater
  • Tuinbouw

Elke sector stelt zo zijn eigen specifieke eisen aan een doseerpomp. De pharmacie en medische sector stellen zeer hoge eisen aan hygiëne, terwijl binnen de (Proces) industrie weer compleet andere zaken spelen, zoals ATEX.

Doseerpomp voor Pharmacie

Binnen de Pharmacie zijn een aantal zaken zeer van belang: hygiëne en nauwkeurigheid. Het zeer precies doseren van kleine hoeveelheden vloeistof is iets waarvoor een hoogwaardige slangenpomp perfect ingezet kan worden. Merken als Watson Marlow en Verder worden door ons regelmatig geleverd in deze sector. Hygiëne is een ander sterk punt van de slangenpomp. Wanneer een pomp gekozen wordt met een losse doseerslang kan per batch een nieuwe slang gebruikt worden. Zo bent u er zeker van dat er nooit restproduct van eerdere batches mee kan komen.

Vragen over een doseerpomp voor uw toepassing in de Pharma? We helpen u graag verder!

Doseerpomp voor de Medische sector

Ook de medische sector maakt zeer vaak gebruik van hoogwaardige slangendoseerpompen. Zo wordt de slangenpomp gebruikt bij dialyseapparatuur en zelfs voor het rondpompen van het bloed in hart-long machines. In medische labo’s zien we vaak een slangenpomp met meerdere koppen toegepast. Qua eisen geldt voor deze sector naast hygiëne en nauwkeurigheid ook betrouwbaarheid als zwaarwegend. Uiteindelijk hangen er soms mensenlevens van af. Watson Marlow doet veel in dit segment.

Vragen over een doseerpomp voor uw toepassing in de Medische sector? Neem vooral contact op!

Doseerpomp procesindustrie

De term procesindustrie is zeer veelomvattend. Er worden zeer uiteenlopende vloeistoffen gedoseerd bij zeer diverse bedrijven. Niet zelden zijn deze vloeistoffen agressief of corrosief van aard. Ze tasten metalen aan, en vaak zijn ze gevaarlijk voor de medewerkers. Een doseerpomp voor gebruik in de procesindustrie dient veilig te zijn en moet dus niet worden aangetast door de te doseren vloeistof. Vaak moet er gedoseerd worden in systemen waar een redelijk hoge druk hangt. Of is een relatief hoge flow gewenst. En bijna altijd dient de pomp gekoppeld te worden aan een procesbesturingssysteem, bijvoorbeeld via een PLC.

Bovenstaande uitdagingen zijn meestal goed aan te pakken met onze doseerpompen. Het is uiteraard wel van belang om elk specifieke doseervraag apart te bekijken. We doen dat uiteraard graag.

Doseerpompen voedingsmiddelen industrie

De voedingsmiddelen industrie heeft qua eisenpakket veel overeenkomsten met de procesindustrie. Een zeer belangrijk punt is vaak hygiëne. De doseersystemen moeten goed schoongemaakt en gehouden kunnen worden, bijvoorbeeld door CIPpen. Uiteraard dient de doseerpomp hier tegen te kunnen, maar dient deze ook vrij te zijn van dode hoeken. Ook is traceerbaarheid en natuurlijk de inzet van foodgrade materialen zeer belangrijk. We zien vaak de inzet van slangenpompen voor doseertaken die direct met voeding te maken hebben. Bij ondersteunende processen (koelwater, aanmaak chemicaliën etc.) worden vaak membraanpompen gebruikt.

Doseerpomp waterbehandeling

Waterbehandeling is een breed begrip. Drinkwater wordt behandeld, maar de andere kant, afvalwater, kent ook vele doseertaken. Aan drinkwater worden vaak diverse additieven toegevoegd zoals chloor. Dit zijn meestal kleine hoeveelheden. Vaak een percentage van de volumestroom. Een veel gebruikte combi is hier een doseerpomp i.c.m. een watermeter met pulsgever.

Aan afvalwater worden vaak coagulanten toegevoegd voor het uitvlokken van verontreinigingen. Hoe groter de WaterZuiveringsInstallatie (WZI), des te hoger deze flow ligt. Een veelgebruikte doseerpomp voor vlokmiddel is de Emec Prius.

Doseerpomp koelwater

De conditionering van koelwater is belangrijk voor het functioneren van diverse processen. Het is belangrijk dat het leidingwerk en alle van koelwater voorziene appendages vrij blijven van biofilm en algen aangroei. Gezien bij koeltorens zelf water verdampt is het daarnaast belangrijk dat bijvoorbeeld legionella bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen in het koelwater. De juiste dosering van biociden en andere chemicaliën is werk waarbij doseerpompen- en systemen onmisbaar zijn.

Doseerpomp Tuinbouw

Doseerpompen worden binnen de tuinbouw vaak gebruikt voor het doseren van vloeistoffen ter desinfectie en/of het doden van virussen en schimmels. Waterstofperoxide is bijvoorbeeld effectief voor het doden van diverse schimmels, terwijl natriumhypochloriet wordt gebruikt voor het desinfecteren van leidingen.

Binnen de tuinbouw wordt zeer veel gebruik gemaakt van een doseerpomp i.c.m. een watermeter met pulsgever.

Naar pagina