Wat is een membraanpomp?

De naam membraanpomp heeft dit type pomp te danken aan het membraan binnen in de pomp. Dit membraan maakt het verpompen van vloeistof mogelijk. Het voordeel is dat buiten de pompkop en het membraan geen andere delen van de pomp in contact komen met het te verpompen medium. Dit maakt de toepassing van deze pomp breed. De membraanpomp wordt o.a. ingezet als (vuil)waterpomp, doseerpomp en het verpompen van chemicaliën. Met flows van 1 liter per uur tot vele kubieke meters per minuut is er een membraanpomp voor elke toepassing. Handig is ook dat deze pompen zelfaanzuigend zijn en dat drooglopen vaak geen probleem is. 

De membraanpomp als doseerpomp

Het membraan van een membraan doseerpomp
Het membraan van een membraan doseerpomp

Zoals aangegeven wordt de membraanpomp vaak ingezet als doseerpomp. Wanneer men het membraan en de pompkop van de doseerpomp in een chemisch resistent materiaal uitvoert is het geen probleem om corrosieve of agressieve vloeistoffen te verpompen. De vloeistof komt immers niet bij andere delen van de doseerpomp. Vaak worden chemisch resistente kunststoffen als PTFE (Teflon), PVDF, PP en PE gebruikt. Deze materialen zijn chemisch resistent tegen een breed scala aan chemicaliën. Het is altijd verstandig te controleren welk materiaal geschikt is voor de chemie die u wilt verpompen! Meer over chemische resistentie leest u op deze pagina (klik hier).

Bij een doseerpomp is het belangrijk dat er zo precies mogelijk wordt gedoseerd. De membraan doseerpomp is daarom zeer nauwkeurig instelbaar. De meeste modellen kennen een instelbare slagfrequentie. Hoe minder slagen, des te minder er gedoseerd wordt. Om nog nauwkeuriger te doseren zijn de meer uitgebreide modellen vaak ook nog voorzien van een instelbare slaglengte. Doordat de amplitude van het membraan hierdoor minder groot wordt zal er per slag minder vloeistof worden verpompt.

Bent u op zoek naar een goede membraan doseerpomp? Op onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment. Klik hier om naar de webshop te gaan.

Wilt u weten welke doseerpomp voor u geschikt is? Op deze pagina leest u meer over waar u op moet letten bij de aanschaf.

Werking membraanpomp

Laten we eerst eens kijken welke onderdelen er zijn. Onderstaande afbeelding geeft er een goed beeld van. 

De onderdelen van de membraanpomp

Van links naar rechts zien we duidelijk de pompkop (1), het membraan (2) en de aandrijving (10). Dit zijn de voornaamste onderdelen van de doseerpomp.

Het membraan zit vast aan de as van de aandrijving. Doordat de aandrijving heen en weer gaat wordt het membraan naar achteren getrokken bij de ingaande slag. Op deze manier ontstaat er een onderdruk in de pompkop. We zien dit in de linkse afbeelding hieronder. Doordat het membraan (1) naar achteren beweegt ontstaat er een ruimte. De terugslagkleppen (2 & 3) zijn respectievelijk open en dicht, zodat de vloeistof wordt aangezogen. Bij de uitgaande slag, afbeelding hieronder rechts, wordt het membraan ingedrukt. De vloeistof moet ergens naartoe, maar kan door de terugslagkleppen alleen maar richting de uitgaande kant, de andere kant wordt dichtgedrukt.

werking membraanpomp aanzuig
werking membraanpomp pers

Op onze webshop bieden wij verschillende doseerpompen aan. Door op de onderstaande button te klikken wordt u meteen naar onze webshop gebracht.