Waterstofperoxide doseren is een veelgebruikte manier om o.a. water te desinfecteren. Het is ontdekt door Louis Jacque Thenard in het begin van 1800.

Waterstofperoxide doseren, hoe is men daar bij gekomen?

Een samenstelling van zuurstof en waterstof, maakt waterstofperoxide. Door 2 waterstofatomen en 2 zuurstofatomen te koppelen, creëert men waterstofperoxide (H2O2). Deze 2 atomen zijn zo goed als overal op de wereld te vinden. De concentratie van waterstofperoxide komt in de natuur maar in lage vormen voor. Gasvorming van waterstofperoxide wordt veroorzaakt door fotochemie, een chemische reactie onder invloed van (zon)licht. Dit gebeurt ook rondom de aarde in de dampkring of in natuurlijk water.

Waterstofperoxide doseren voor desinfectie.

Waterstofperoxide is een uitstekend desinfectiemiddel en wordt gebruikt om bijvoorbeeld drinkwater desinfecteren. Maar ook de tuinbouw en dierhouderij weet er wel raad mee. Naast desinfecteren wordt door het gebruik van waterstofperoxide kalkaanslag en corrosie verholpen. Het is een goede stof om te gebruiken, omdat het reageert tot natuurlijke stoffen; water en zuurstof. Er blijven daarmee weinig tot geen schadelijke stoffen achter. H2O2 is een sterke oxidator.
Waterstofperoxide wordt in diverse landen gebruikt om onder andere watervoorzieningen te desinfecteren.

Waterstofperoxide doseren; voordelen
  • Bij het gebruik van H202 als desinfectant komen geen schadelijke stoffen vrij.
  • Waterstofperoxide met water is onschadelijk indien er goed wordt gelet op de verhoudingen.
Waterstofperoxide doseren; nadelen
  • Het is een sterk oxidant; het is daarmee oppassen met diverse materialen.
  • Het is ontplofbaar in hoge concentraties!
  • Waterstofperoxide ontbind zich tot water en zuurstof, wat de concentratie kan verlagen.

Waterstofperoxide doseren met een doseerpomp

Wanneer u H2O2 veilig wilt doseren is een doseerpomp een goede keuze. De juiste configuratie van materialen is hier van belang. Op onze webshop kunt u een doseerpomp voor waterstofperoxide vinden. Deze is opgebouwd uit de juiste materialen voor het accuraat en veilig doseren van deze vloeistof. Een doseerpomp voor waterstofperoxide kunt u hier vinden: klik hier.

Waterstofperoxide doseren: het verkrijgen van een procentige oplossing

Wanneer H202 als desinfectiemiddel wordt gebruikt is het vaak handig een bepaalde hoeveelheid aan een waterstroom toe te voegen. Dit kan natuurlijk handmatig. Echter, als de flow wel eens schommelt wordt er snel te weinig of juist teveel gedoseert. Dat kan extra kosten met zich meebrengen of een invloed hebben op de kwaliteit.

Met een doseerpomp i.cm. een watermeter met pulsgever is het mogelijk om bijvoorbeeld een 1%-ige oplossing te verkrijgen.