Vloeistofdosering door middel van een doseerpomp


Vloeistofdosering en dan met name automatische vloeistofdosering is een populair en belangrijk onderdeel in diverse industrieën als de procesindustrie en voedingsindustrie, maar bijvoorbeeld ook de tuinbouw. Het doseren van vloeistoffen binnen een industriële omgeving gebeurt eigenlijk om twee redenen:

 • Het mengen of toevoegen van bepaalde vloeistoffen voor de productie van bepaalde chemische stoffen of voor het produceren van bepaald voedingsmiddelen;
 • Het behandelen van proceswater zodat het voldoet aan de lozingsvoorschriften. Bijvoorbeeld koelwater om installaties te koelen.

Om dit arbeidsintensieve proces te vereenvoudigen wordt er hierbij vaak gebruik gemaakt van diverse oplossingen die  continu doseren (automatisch doseren) mogelijk maken. De keuze de juiste doseerinstallatie is hierbij van essentieel belang. Een volledige doseerinstallatie bestaat uit o.a. de volgende elementen:

 • Doseerpomp: voor het automatisch doseren van vloeistoffen;
 • Sensor: voor het meten en monitoren van bepaalde waarden;
 • Controller: om de doseerpompen aan te sturen. Sommige waarden als pH en Redox zijn ook direct met een geschikte doseerpomp te regelen.
https://doseerpomp.net/cms/wp-content/uploads/2018/07/doseerinstallatie-zwavelzuur-300×300.png

Automatische vloeistofdosering – Waar moet je op letten?

https://doseerpomp.net/cms/wp-content/uploads/2018/07/plunjer-doseerpomp-300×300.png


Er bestaan een hoop goede automatische doseerinstallaties in de markt. Voor iedere doseertoepassing heeft u weer andere apparatuur nodig. Houd hierbij o.a. rekening met het volgende:

 • Gaat u vloeistoffen doseren met een hoge corrosieve waarde? Denk er dan aan dat u hier kiest voor apparatuur met een hoge chemische resistentie. Hierbij kijken we o.a. naar de pompkop, het membraan, de aan-en afvoerslangen en uiteraard de O-ringen. Gebruikte materialen zijn o.a. Viton, EPDM, PP, PTFE, PVDF, PE, PMMA, RVS etc.
 • Gaat u vloeistoffen doseren met hoge temperaturen? Denk er dan aan dat niet iedere pomp dit aan kan. Voor hoge temperaturen raden wij bijvoorbeeld een de Emec Prius P plunjer doseerpomp aan.
 • Op wat voor wat waarde wilt u de doseerpompen aansturen? Kies hiervoor de juiste sensor. Wilt u meer waarden monitoren en daarom meer sensoren aansluiten? Houd er dan rekening mee dat u een controller kiest met meerdere kanalen. Bijvoorbeeld de Emec Mtower 2Ch.
 • Wat is het volume dat u per uur wilt doseren? Houd hierbij rekening met het slagvolume en de capaciteit van de doseerpomp. Dit loopt grofweg van van 0,1 liter per uur tot 1000 liter per uur.
 • Gaat u vloeistof doseren in een waterleiding die op hoge druk staat? Houd dan rekening met de druk (tegendruk) die de pomp aan kan. Denk eraan dat pompen die een hoge druk aankunnen vaak wel een mindere capaciteit hebben. Dit is eventueel op te vangen met een motorgedreven doseerpomp, die meer kracht kunnen genereren.
 • Gaat u vloeistoffen de hoogte in doseren of gaat u vloeistoffen door leidingen met een hoge mate aan bochten en andere elementen in de leiding sturen? Ook deze elementen zorgen voor drukverlies binnen de leiding (de zg. K-factor). Neem deze elementen daarom ook mee in uw berekening van de tegendruk. Dit geldt overigens meer bij de hogere flows.

Op zoek naar een specifieke doseerpomp?

Bent u er nog niet helemaal uit welke doseerpomp u voor uw doseringsoplossing nodig heeft? Onze specialisten hebben veel ervaring met de meest complexe doseeroplossingen, zodat zij u het beste advies kunnen geven. Vraag daarom geheel vrijblijvend een advies op. Dan weet u zeker dat u de juiste doseerpomp in huis haalt voor uw specifieke doseeroplossing.