Natriumhypochloriet doseren (NaClO) is een zeer effectieve methode voor onder andere reiniging en desinfectie.

Natriumhypochloriet doseren, hoe is men daarbij gekomen?

Natriumhypochloriet is ontdekt en ontwikkeld rond 1785. Rond deze tijd werden van natriumhypochloriet verschillende bleekmiddelen gemaakt. Het product werd toen vooral gebruikt voor het bleken van katoen, maar is later zeer populair geworden als schoonmaakmiddel en desinfectiemiddel. Ook in onze tijd wordt deze stof nog zeer veel ingezet als uitermate effectief reinigings- en desinfecteermiddel.

Natriumhypochloriet doseren.

Natriumhypochloriet staat bekend onder vele namen, zoals bijvoorbeeld chloorbleekmiddel en chloorbleekwater. Niet te verwarren met chloor. De verschillende verkrijgbare soorten worden met hun diverse eigenschappen ingezet voor elk hun specifieke taak. Het verschil tussen de diverse verkrijgbare soorten natriumhypochloriet, is de hoeveelheid natriumhypochloriet die erin zit, ofwel de concentratie.

Natriumhypochloriet is een instabiele, bijtende stof. Het tast diverse materialen aan. Het kan ontleden in gevaarlijke gassen, waaronder chloorgas. NaClO is een sterk oxidatiemiddel, welke reageert op brandbare en reducerende stoffen. Om deze reden moeten er bij het vervoer, opslag en gebruik van deze stof aan speciale veiligheidseisen worden voldaan.

NaClO doseren is dan ook niet zonder gevaar. Het is belangrijk een doseerpomp te kiezen die voorzien is van resistente materialen. Een speciale doseerpomp voor natriumhypochloriet dus.

Op onze webshop vindt u een doseerpomp welke speciaal is samengesteld voor het doseren van dit product. Wilt u meer informatie over deze doseerpomp of wilt u hem bestellen? Klik dan hier.

De voordelen van natriumhypochloriet doseren:
  • Kan de pH waardes beïnvloeden.
  • Is een sterke oxidant.
  • Kan relatief veilig ter plaatse worden gemaakt.
De nadelen van natriumhypochloriet doseren:
  • Reageert gevaarlijk op brandbare en reducerende stoffen.
  • Is basisch en kan veel materialen beschadigen.

Het doseren van natriumhypochloriet met een doseerpomp:

Wanneer men gebruikt maakt van een doseerpomp voor het doseren van deze stof is het zeer belangrijk een pomp te kiezen die een juiste configuratie heeft en is voorzien van resistente materialen.

Procentige oplossing natriumhypochloriet doseren:

Bij het doseren van een desinfectiemiddel als NaClO is het vaak handig een bepaalde hoeveelheid per liter of m3 te verkrijgen. Bijvoorbeeld een oplossing van 0.1% natriumhypochloriet. Dit is zeer eenvoudig te bereiken met een doseerpomp in combinatie met een watermeter met pulsgever. De watermeter meet dan de flow en stuurt een signaal richting de doseerpomp. Deze doseert dan de benodigde hoeveelheid en zorgt dat ook bij wisselende flow’s de concentratie constant blijft.