Chloor doseren is een van de meest gebruikte desinfectie methoden. Deze stof werkt zeer goed voor het afdoden van veel bacteriën en veel ziekteverwekkende micro-organismen.

Chloor doseren, hoe is men daar bij gekomen?

Het is niet geheel zeker, maar hoogstwaarschijnlijk is chloor ontdekt in het begin van de 13de eeuw. Pas in de 17de eeuw is men voor het eerst specifiek op zoek gegaan naar de oorsprong. Zo is men erachter gekomen dat het als gas oplosbaar is in water, en dat het diverse spullen kon bleken. Chloor reageerde ook op diverse metalen. Het meeste chloor is te vinden in de zee en zoutmeren. In de grond zitten er enorme voorraden aan chloor in de vorm van steenzout en haliet. Ook keukenzout bevat chloor (NaCL)

Chloor doseren voor desinfectie.

Chloor is uitermate veelzijdig en effectief om diverse ziektekiemen te bestrijden. Het wordt breed ingezet voor het desinfecteren van drinkwater, proceswater en natuurlijk voor de desinfectie van het water in zwembaden. Bij het gebruik van chloor in water is het overigens erg belangrijk om een stabiele pH te verkrijgen. Dit is te bereiken door inzet van een doseerpomp in combinatie met een pH meter. U kunt deze eventueel hier vinden.

Chloor is, net als waterstofperoxide, een uitermate reactief element, waardoor het doorgaans in verbinding is met een ander element. De meest voorkomende combinatie is Natriumchloride, een zout.

Chloor doseren, voordelen
  • Het is een zeer goede desinfectant.
  • Gemakkelijk toe te passen, er is veel know-how aanwezig in den lande.
  • Goed te controleren
Chloor doseren, nadelenChloor is een gevaarlijke stof.
  • Het is zeer corrosief en het gas kan dodelijk zijn.
  • Er worden speciale eisen gesteld aan de opslag en transport van Chloor.

Chloor doseren met een doseerpomp:

Bij de keuze van een goede chloor doseerpomp is het zeer belangrijk de juiste configuratie te kiezen. Doordat chloor corrosief is tast het veel materialen aan. Het gebruik van chloorbestendig materiaal zorgt voor een veilige dosering van chloor. U kunt een speciale doseerpomp voor chloor op onze website vinden.

Procentige oplossing chloor doseren:

Soms kan het handig zijn om een bepaalde hoeveelheid chloor aan een waterstroom toe te voegen. Bijvoorbeeld voor het schoon houden van de leidingen, of het vrijhouden van ziektekiemen. Vaak wordt er dan een bepaald percentage chloor gedoseerd. Bij flucturerende flows is dit vaak lastig; dan doseert men weer teveel en dan weer te weinig. Beide niet de bedoeling. Een doseerpomp in combinatie met een watermeter met pulsgever biedt dan uitkomst. De flow wordt continue gemeten en de doseerpomp wordt hierdoor aangestuurd. Hierdoor heeft u altijd de juiste oplossing. Interesse in zo’n doseerpomp? Kijk dan eens op onze webshop!