Azijnzuur doseren wordt voor diverse toepassingen uitgevoerd. Ook binnen diverse processen maakt men gebruik van azijnzuur. Er wordt dan vaak een doseerpomp voor gebruikt.

Azijnzuur doseren, hoe is men erbij gekomen?

Azijnzuur is een verzadigd carbonzuur met een sterke geur. Azijnzuur is een zwak zuur. Dit wil overigen niet zeggen dat het niet gevaarlijk is! Dit zuur is brandbaar en corrosief zoals de meeste andere zuren. Vrijwel iedereen gebruikt wel eens azijnzuur. We noemen het meestal namelijk gewoon azijn.  Azijn bevat meestal tussen de 4 en 15% azijnzuur, wat is opgelost in water. Azijnzuur wordt voor veel diverse zaken ingezet zoals onkruidbestrijding; 15% azijnzuur is een redelijk milieubewuste methode voor het verwijderen van bijvoorbeeld groene aanslag op tegels. Ook wordt azijn ingezet als schoonmaakmiddel (schoonmaakazijn). Ook in de voeding (natuurazijn) wordt deze stof veel gebruikt.

Azijnzuur doseren

Bij het opslaan van azijnzuur is het belangrijk te weten dat deze stof goed oplosbaar is. Het lost bijvoorbeeld op in water, ethanol, glycerol en andere vloeibare stoffen. Bij het doseren van azijnzuur met een doseerpomp is het zeer belangrijk een doseerpomp met de juiste configuratie te kiezen. We helpen u hier overigens graag mee. Op onze webshop vindt u een doseerpomp welke geschikt is voor azijnzuur. (klik hier) Heeft u liever eerst wat meer informatie? Neemt dan contact op of vraag een offerte aan.

Azijnzuur doseren, voordelen

  • Het is een zwak zuur, wat het regelen van pH waardes makkelijker maakt.
  • Dit zuur is multifunctioneel.

Azijnzuur doseren, nadelen

  • Het is een corrosieve stof en is vooral gevaarlijk voor huid en ogen. Gebruik dus altijd Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s)
  • Deze stof is zeer brandbaar.

Azijnzuur doseren met een doseerpomp:

Chemicaliën, en zuren in het bijzonder, kunnen niet zomaar met elke doseerpomp worden gedoseerd. Het is belangrijk een doseerpomp te kiezen waarbij de gebruikte materialen bestand zijn tegen de inwerking van de te doseren vloeistof. Dit is veiliger én het zorgt ervoor dat de doseerpomp lang mee gaat.

Procentige oplossing bij azijnzuur doseren:

Voor sommige toepassingen is het nodig een procentige oplossing te verkrijgen van azijnzuur. Met een doseerpomp met watermeter met pulsgever is dit mogelijk. De watermeter meet de waterstroom en stuurt de doseerpomp aan. Deze weet zo hoeveel er gedoseerd moet worden. De doseerpomp stelt u eenvoudig in op het gewenste percentage.